Tips

Hoe krijg je nieuwe pagina’s snel in Google?

0
Pagina indexeren in Google

Duikt je website niet op in de zoekresultaten van Google? Of zijn de nieuwe pagina’s niet vindbaar via de zoekmachine ? Wellicht heeft Google je website of pagina’s niet geïndexeerd.

Nochtans kunnen je webpagina’s pas verschijnen in de zoekresultaten wanneer die geïndexeerd zijn. Daar kan je Google een handje bij helpen.

Indexeren, wat is dat?

Google ontdekt webpagina’s door web crawlers – ook spiders genoemd. Die schuimen het wereldwijde web af op een geautomatiseerde manier. Gevonden worden in een zoekmachine, begint bij die crawlers.

De werkwijze van crawlers is eigenlijk eenvoudig. Ze bezoeken webpagina’s en volgen alle hyperlinks die op een bepaalde pagina voorkomen. Zodra de spiders jouw pagina’s ontdekken, slaat Google ze op in een database van alle pagina’s die werden ontdekt door web crawlers. En is je website dus geïndexeerd.

Dat geeft meteen aan waarom interne links op je website zo belangrijk zijn. Met interne links stuur je Google naar specifieke pagina’s binnen je website. Wordt er veel gelinkt naar bepaalde pagina’s? Dan weet de zoekmachine dat die pagina belangrijker is dan andere.

Ranking

Wanneer je een zoekopdracht uitvoert in Google, vraag je informatie op die in de databank zit. Aan de hand van tal van algoritmes wordt de ranking van de zoekresultaten bepaalt, van de meest tot minst relevante resultaten.

Er bestaat dus een groot verschil tussen het indexeren van webpagina’s en het rangschikken daarvan in de zoekresultaten.

Leestip: Pas een nieuwe website? Deze SEO-termen zijn onmisbaar.

Hoe kan je weten of pagina’s geïndexeerd zijn?

Om te weten te komen of je pagina’s geïndexeerd zijn door Google, kan je een eenvoudige zoekopdracht uitvoeren. Voer ‘site:mijnwebsite.be’ in als een zoekopdracht. Het resultaat daarvan is het aantal pagina’s dat Google kan terugvinden.

Je kan die zoekopdracht verfijnen door bijvoorbeeld ‘site:mijnwebsite.be/categorie’ in te geven. Krijg je geen resultaat? Dan is die pagina nog niet geïndexeerd.

Google Search Console

Google Search Console kan je inschakelen om meer inzicht te krijgen in de indexatie van je website. Je kan er zien of Google je website kan vinden en crawlen, welke indexeringsproblemen er zijn en een nieuwe indexering aanvragen voor webpagina’s of geüpdatete content.

Geïndexeerd worden door Google

Heb je gemerkt dat verschillende webpagina’s niet geïndexeerd zijn door Google? Dan kan je de zoekmachine een handje toesteken.

Via Google Search Console kan je een specifieke URL laten controleren. Geeft de tool aan dat de pagina niet geïndexeerd is? Dan kan je die gewoon aanvragen.

Werd de pagina ooit wel al geïndexeerd, dan gaat een nieuwe indexatie geen wonderen verrichten. In dat geval kijk je best even na welke diagnose Search Console geeft en hoe je eventuele problemen kan oplossen.

Indexeringsproblemen oplossen

Hoewel er verschillende problemen bestaan die voorkomen dat Google jouw pagina’s indexeert, bestaan er twee die het vaakst voorkomen.

1. Crawlers worden geblokkeerd

Een veel voorkomend probleem is dat de web crawlers van Google geblokkeerd worden via het ‘robots.txt’-bestandje. Dat bestand laat je toe om bepaalde onderdelen van je website af te schermen voor Google-spiders. Je wil natuurlijk niet dat je volledige website wordt verborgen.

Om na te kijken of het indexeringsprobleem daar ligt, ga je naar ‘mijnwebsite.be/robots.txt’. Staat daar een van de volgende codes in?

1 User-agent: Googlebot
2 Disallow: /

of

1 User-agent: *
2 Disallow: /

Dan geef je aan dat Google je pagina niet mag crawlen. Hoe je dat oplost? De codes eenvoudigweg verwijderen.

2. Pagina’s toevoegen aan de sitemap

Een sitemap is een volledig overzicht van alle content op jouw website. Voor zoekmachines is zo’n sitemap een belangrijk hulpmiddel om alle pagina’s te ontdekken en indexeren.

Pagina’s die niet in je sitemap zitten, worden misschien niet gevonden door Google. Via de inspectietool in Google Search Console kan je controleren of een bepaalde pagina al dan niet aanwezig is in de sitemap.

Blijkt uit de inspectie dat je webpagina niet in de sitemap zit, dan voeg je die best meteen toe. Zodra dat gebeurd is, laat je Google weten dat de sitemap geüpdatet is. Op die manier worden je pagina’s sneller geïndexeerd en krijgt je website meer zichtbaarheid.

Schrijven volgens de omgekeerde piramide: naar de kern van je tekst

Vorig artikel

4 belangrijke voordelen van gastbloggen

Volgend arikel

Je vindt dit vast ook leuk

Commentaren

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Tips