Tips

Zoekwoorden bepalen voor SEO: zo begin je eraan

0
Zoekwoorden bepalen

Relevante content, snelheid en mobiele bereikbaarheid horen bij de belangrijkste factoren om vandaag te scoren in Google. Loont het dan nog om in te zetten op de juiste keywords? Het grootste deel van het internetverkeer verloopt nog steeds via zoekmachines. De juiste zoekwoorden bepalen is dus nog steeds van cruciaal belang voor je SEO.

1. Maak een lijst van zoekwoorden

Een zoekwoordenonderzoek mag best intuïtief beginnen. Denk na over wat jij precies aanbiedt. Op welke vragen geeft je product, dienst of content een antwoord? Maak een overzicht van die vragen voor een goed uitgangspunt.

Google kan je trouwens bij helpen. Voer een zoekterm in die bij jouw core business past en kijk naar de suggesties die Google zelf geeft. De auto-aanvullingen, gerelateerde zoekopdrachten (onderaan de pagina) en zelfs advertenties kunnen je allemaal inspireren.

2. Rangschik zoekwoorden

Nu je een grote verzameling zoektermen hebt verzameld, ga je die best rangschikken. Verdeel ze in drie groepen:

  • Head keywords bestaan uit één woord en verwijzen naar het centraal onderwerp, bijvoorbeeld ‘bloggen’. Omdat head keywords meestal eerder vaag zijn en het zoekvolume op die zoekwoorden hoog ligt, is de kans op conversie laag.
  • Body keywords zijn meerdere zoektermen (twee à drie) die specifieker zijn dan head keywords. Denk bijvoorbeeld aan ‘zakelijk bloggen’. Het zoekvolume van body keywords ligt lager dan dat van head keywords, maar de kans op conversie wordt groter.
  • Long-tail keywords duiden, naast het onderwerp, ook aan wie je doelgroep is of welk probleem je oplost, zoals ‘zakelijk bloggen voor IT-professionals’. Long-tail keywords geven aan in welke niche je actief bent.

3. Controleer het zoekvolume

Nadat je zoekwoorden onderverdeelt hebt in de drie bovengenoemde groepen, controleer je het zoekvolume van elk keyword. Dat kan je terugvinden in de Keyword Planner van Google.

Het gemiddelde maandelijkse zoekverkeer voor je keywords vertelt veel over de populariteit ervan. Ligt het zoekvolume bijzonder hoog, dan is het wellicht moeilijk om op die term te scoren. Let ook op dat het volume niet te laag is. Dat wijst erop dat er sowieso weinig verkeer is voor die zoekopdracht.

4. Selecteer de interessante zoekwoorden

Op basis van je research kan je nu een selectie maken van zoekwoorden die voor jouw business het meest interessant zijn. Een perfecte formule bestaat daarvoor niet.

Je kan verschillende zoektermen zelf ingeven in Google en nakijken wat concurrenten doen die al geoptimaliseerde content hebben. Merk je dat een bepaalde term weinig of niets oplevert in de zoekresultaten? Dan kan je die schrappen van de lijst.

Zoekwoorden inzetten

Je hebt beslist welke zoektermen je gaat gebruiken. En nu? Keywords kan je gebruiken als basis voor een titel of onderwerp van een nieuwsbericht. Of je gaat bestaande content (denk aan meta tags en interne links) optimaliseren aan de hand van die zoekwoorden.

YouTube test tool die automatisch advertenties inkort tot 6 seconden

Vorig artikel

Oude blogs nieuw leven inblazen: 5 tips

Volgend arikel

Je vindt dit vast ook leuk

Commentaren

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Tips