Tips

Nog geen HTTPS voor je website? 3 redenen om direct over te schakelen

0

Hypertext Transfer Protocol, beter bekend als HTTP, is het protocol dat gebruikt wordt door browsers en webservers om gegevens uit te wisselen. Dat protocol is verouderd en daarom onveilig. Om dat op te lossen werd HTTPS in het leven geroepen.

Wat is HTTPS?

De extra ‘s’ in HTTPS staat voor ‘secure’ en wijst erop dat de gegevens, die een browser en webserver uitwisselen, geëncrypteerd (versleuteld) worden. Persoonlijke data , zoals wachtwoorden of betaalgegevens, kunnen daardoor niet worden onderschept of aangepast.

Wat is er nodig voor HTTPS?

Om je website te voorzien van een HTTPS-verbinding, heb je een SSL-certificaat nodig. SSL staat voor Secure Socket Layer en is verantwoordelijk voor de encryptie van de verbinding tussen je browser en de website die je bezoekt.

Waarom is HTTPS belangrijk?

Voor bijvoorbeeld webshops of online banking is HTTPS al langer noodzakelijk, omdat er gevoelige informatie verwerkt wordt. Mede door de inspanningen van Google en andere technologiebedrijven is een beveiligde verbinding intussen een standaard geworden voor alle websites. Dit zijn de belangrijkste redenen:

1. Privacy

Een website die beveiligd is met HTTPS beschermt de privacy van bezoekers. Kwaadwillenden kunnen de persoonlijke gegevens die verstuurd worden niet meelezen of aanpassen wanneer ze in transit zijn.

2. Goed voor SEO

Websites mét een HTTPS-verbinding krijgen een streepje voor op onveilige websites in de zoekresultaten van Google. Maar er is meer aan de hand.

In Google Chrome worden alle HTTP-websites gelabeld als ‘onveilig’. Met die expliciete melding wil Google gebruikers beter informeren over onveilige websites en moet het beheerders stimuleren om sneller over te schakelen naar HTTPS.

3. Vertrouwen

Internetgebruikers worden zich steeds bewuster van online veiligheid. Meer dan 60 procent bezoekt geen websites die er onbetrouwbaar uitzien. Een van de belangrijkste indicatoren daarvan is HTTPS. Garandeer bezoekers een betrouwbare omgeving, zodat je geen klanten verliest.

Conclusie

Waar HTTPS vroeger alleen belangrijk was voor websites die gevoelige informatie verwerken, is een beveiligde verbinding intussen de standaard voor elke website, of het nu gaat over een webshop of een blog. Heb je nog een HTTP-website? Stap dan zo snel mogelijk over naar HTTPS.

Externe links en SEO: waarop let je best?

Vorig artikel

Overtuig bezoekers én zoekmachines met goede title tags

Volgend arikel

Je vindt dit vast ook leuk

Commentaren

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Tips