Tips

Waarop moet je letten bij het verhuizen van een domeinnaam?

0
Domeinnaam verhuizen

Een domeinnaam is gebonden aan de eigenaar (domeinnaamhouder), niet aan het bedrijf waarbij je domeinnaam hebt geregistreerd (registrar). Dat betekent dat je op elk moment kan beslissen om een domeinnaam te verhuizen naar een andere registrar.

Sta je op het punt om een of meerdere domeinnamen te verhuizen? Dan is een goede voorbereiding belangrijk voor een vlekkeloze overdracht. Hiermee houd je best rekening.

Hoe verhuis ik een domeinnaam?

Om een domeinnaam te verhuizen, heb je een EPP-code nodig. Die code, beter bekend als transfercode of token, zorgt voor de autorisatie van een transfer.

Voor de meeste domeinnaamextensies kan je die transfercode zelf opvragen. In andere gevallen moet je die aanvragen bij de huidige registrar.

Correct e-mailadres

Domeinnaamhouders zijn verplicht om correcte, up-to-date contactgegevens in te voeren bij de registratie of overname van een domeinnaam. Het is belangrijk om die regel na te komen.

De transfercode wordt verstuurd naar het huidige e-mailadres van de domeinnaamhouder. Ook bevestigings- en verificatieberichten worden naar dat adres verzonden. Zorg er dus voor dat je een e-mailadres opgeeft dat bestaat en waar je toegang toe hebt. Is dat niet het geval, dan wijzig je best het contactadres vóór je de verhuis van de domeinnaam start.

Website verhuizen

De website of e-mailadressen die actief zijn op je domeinnaam, verhuizen niet automatisch mee. Alleen de naam wordt overgedragen. Breng op voorhand in kaart wat samen met de domeinnaam moet worden verhuisd en bewaar alle instellingen.

Je kan een hostingpakket activeren bij de nieuwe registrar en je website daarop plaatsen vooraleer je de domeinnaam verhuist. Na de transfer van je domeinnaam, hoef je dan alleen nog de webhosting te koppelen aan de domeinnaam.

Hoe lang duurt een verhuis?

De duur van een transfer is afhankelijk van de domeinnaamextensie. De verhuis van bijvoorbeeld een .be-domeinnaam wordt vrijwel onmiddellijk uitgevoerd. Hetzelfde geldt ook voor .nl- en .eu-domeinnamen.

Voor domeinnaamextensies zoals .com, .net of .vlaanderen (gTLD’s) is dat anders. In het geval van die extensies kan het tot 5 kalenderdagen duren vooraleer de verhuis volledig afgerond is. De website of e-mailadressen op je domeinnamen blijven in die tijd wel actief.

Nieuwe domeinnaam verhuizen?

Nieuwe domeinnamen in bovengenoemde gTLD’s kan je pas 60 dagen na de registratie verhuizen naar een nieuwe registrar. Die regel werd in het leven geroepen om frauduleuze transfers te voorkomen.

Kostprijs

Registrars rekenen in de meeste gevallen de prijs van een eenjarige registratie van je domeinnaam aan voor de verhuis. De registratietermijn wordt dan ook verlengd met een jaar. Zodra je domeinnaam getransfereerd is naar de nieuwe registrar, kijk je best na of je abonnement bij de vorige registrar correct is afgesloten.

Versterk de klantrelatie met deze 4 tips

Vorig artikel

Voormalig opziener van Domain Name System heeft eerste eigen domeinnaam

Volgend arikel

Je vindt dit vast ook leuk

Commentaren

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Tips