Tips

Wel of geen www: wat kies je best?

0
www kiezen

We hoeven al lang geen www meer te typen voor een webadres. De huidige technologie zorgt ervoor dat je naar de goede website wordt doorverwezen, of je nu ‘https://www.eblog.be’ intikt of gewoon ‘eblog.be’.

Betekent dat dat je die www overal achterwege mag laten? Heeft het weglaten van www een impact op SEO? Met deze tips helpen we je om te kiezen.

Voor zoekmachines

Voor zoekmachines maakt het eigenlijk niet uit of er wel of geen www voor je website gebruikt. Het prefix heeft dus geen enkele invloed op je ranking in Google en andere zoekmachines.

Toch is het belangrijk om te kiezen tussen één van beide. Google beschouwt www.eblog.be en eblog.be als twee verschillende webadressen. Daardoor wordt de inhoud op beide websites als duplicate content gezien, wat afgestraft wordt door zoekmachines.

Je kiest dus best voor één ‘officiële’ versie, die je consequent blijft gebruiken.

Hoe maak ik mijn keuze duidelijk?

We schreven al dat zoekmachines het in principe niet belangrijk vinden of je wel of geen www gebruikt. Met enkele eenvoudige instellingen maak je Google duidelijk welke versie de zoekmachine mag indexeren.

  • In Google Webmaster Tools kan je een voorkeursdomeinnaam kiezen. Klik op het tandwieltje en kies ‘Site-instellingen’. Duid dan de domeinnaam aan die door Google geïndexeerd mag worden.
  • Stel een 301-redirect in op je domeinnaam van je voorkeursversie naar de andere. Kies je bijvoorbeeld voor een webadres mét www, dan stel je best een omleiding van het webadres zonder www naar de versie met www. Zo komen bezoekers altijd op je website, wat ze ook intypen.
  • Zorg ervoor dat alle interne links op je website dezelfde vorm hebben als die van je voorkeursdomeinnaam.

Update 18/06: Google heeft de mogelijkheid om een voorkeursdomeinnaam in te stellen geschrapt uit Google Search Console. De zoekmachine kiest zelf welke URL de belangrijkste is. Als websitebeheerder kan je Google wel nog signalen geven om je voorkeur uit te drukken.

Instellen voor WordPress

In WordPress kan je eenvoudig instellen of je wel of geen www voor je webadres wil. Dat doe je door in te loggen in WordPress en onder ‘Instellingen’ op ‘Algemeen’ te klikken.

Pas daar zowel het WordPress-adres als het websiteadres aan naar jouw voorkeursversie.

Pas in WordPress beide URL’s aan.

Voor communicatie

Zowel voor SEO als voor je bezoekers is een webadres mét www dus niet beter dan een webadres zonder of omgekeerd. Mag je die www dan altijd achterwege laten?

In je communicatie let je best op. Net zoals een apenstaartje (@) meteen duidelijk maakt dat het over een e-mailadres gaat, wijst www op een website. Heb je gekozen voor een domeinnaam met een bekende domeinnaamextensie zoals .be of .com, dan weten mensen snel dat het een webadres is.

Wanneer je een minder bekende extensie gebruikt – denk maar aan .blog of .party – is het aangewezen om www te gebruiken. Zo ben je zeker dat mensen weten dat het over het adres van je website gaat.

Vergroot het bereik van je Facebookpagina: 6 to do’s

Vorig artikel

Waarom zijn interne links op je website belangrijk?

Volgend arikel

Je vindt dit vast ook leuk

Commentaren

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Tips