POP3 of IMAP

Wanneer je een e-mailadres wil instellen in Outlook, Apple Mail of een ander mailprogramma, wordt gevraagd te kiezen tussen POP3 of IMAP. Dat zijn protocollen die bepalen hoe e-mails worden opgehaald. Waar verschillen die methoden precies en welk protocol is geschikt voor jou?

POP3

Met POP3 – voluit Post Office Protocol – haal je e-mails als het ware fysiek van de mailserver af. Nieuwe berichten worden gedownload naar je computer en lokaal opgeslagen. E-mails worden dus niet bewaard op de server.

Voordelen

  • Bij POP is het niet noodzakelijk altijd verbonden te zijn met het internet om e-mails te kunnen lezen, omdat alle berichten bewaard worden op je computer.
  • Het aantal e-mails dat je kan bewaren staat gelijk aan de opslagcapaciteit van je computer. Je loopt dus niet tegen volgelopen mailbox aan.

Nadelen

  • Crasht je computer, dan geraak je alle e-mails kwijt. Een back-up is erg belangrijk wanneer je POP3 gebruikt.
  • POP3 is minder geschikt indien je e-mails leest op verschillende toestellen of via webmail, omdat die niet gesynchroniseerd worden. Berichten worden lokaal opgeslagen en zijn daarom alleen beschikbaar op dat specifieke apparaat. Ook de folderstructuur moet handmatig gemaakt worden op elk apparaat.

Leestip: 4 praktische tips om efficiënter te e-mailen.

IMAP

Bij IMAP, ofte Internet Message Access Protocol, worden e-mails op de mailserver bewaard. Daarom zijn e-mails altijd beschikbaar. IMAP zorgt ervoor dat berichten en folderstructuur gesynchroniseerd wordt op alle toestellen.

Voordelen

  • Het grootste voordeel van IMAP is dat je e-mails kan lezen op verschillende toestellen en locaties. Alle folders worden gesynchroniseerd.
  • E-mails worden opgeslagen op de mailserver, waardoor je geen enkel bericht kwijtgeraakt wanneer je computer of smartphone stukgaat.

Nadelen

  • De kans bestaat dat je de maximale opslagcapaciteit van de mailbox snel bereikt. Je zal af en toe je mailbox moeten opschonen.
  • Het is niet mogelijk om e-mails te lezen zonder internetverbinding.

Conclusie

De ietwat verouderde POP-technologie wordt steeds vaker vervangen door IMAP, omdat dat laatste protocol de mogelijkheid biedt om e-mails te lezen op verschillende toestellen en locaties.

Welk protocol je kiest, is afhankelijk van jouw voorkeur. Raadpleeg je de mailbox alleen thuis, dan werkt POP3 perfect. Lees je vaak onderweg e-mails, zowel op je laptop als smartphone, dan is IMAP aangeraden.

Verleng de batterijduur van je smartphone met deze eenvoudige tips

Vorig artikel

Ruil een noreply-adres in voor reply to

Volgend arikel

Je vindt dit vast ook leuk

Commentaren

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Tips