Nieuws

Windows 10 oktober update wordt nu echt uitgerold : 7 functies om je productiviteit te verhogen

0
Computer met Windows 10
© creativecommonsstockphotos | Stock Free Images

Twee keer per jaar, rond april en oktober, brengt Microsoft een grote update voor Windows 10 uit die nieuwe functies.

De meeste recente Windows 10 update bezorgde Microsoft heel wat hoofdbrekens. Vlak na de lancering kwamen heel problemen aan het licht met compatibiliteit met met de update, drivers, iCloud, netwerk shares, antivirus software en nog meer. Nu blijken de meeste hiervan opgelost en wordt de update uitgerold naar een groot publiek.

We zetten de belangrijkste, zakelijke functies op een rijtje.

1. Vernieuwd klembord

Eén van de functies die je het meeste tijd gaat opbrengen zijn de vernieuwe mogelijkheden voor knippen en plakken. Het klembord biedt nu de mogelijkheid om alle gecopieerde items te bewaren. Via CTRL-V kan je nog steeds objecten plakken, maar via Windows+V kan je de hele lijst van maximaal 25 knipsel die je recent het gekopieerd.

Windows 10 - klembord
Windows 10 – klembord

Bovendien wordt je klembord bewaard in de cloud, zodat je ook op andere toestellen kan verder werken. Vooraf moet je het vernieuwde klembord inschakelen.

Daarnaast is de app Knippen en Aantekenen vernieuwd. Het maken van schermafdrukken wordt zo kinderspel. Die screenshots – van een heel scherm of een selectie – en webpagina’s kan je bewerken met eigen aantekeningen.

Windows 10 - Knippen en Aantekenen-app
Windows 10 – Knippen en Aantekenen-app

2. Inzicht in energieverbruik

Bij taakbeheer kan je nu gemakkelijk het acutele energieverbruik en de trend in het energieverbruik van iedere toepassing zien. Nog een tijdje werken, zonder stopcontact in de buurt? Kijk dan snel welke toepassingen meest energie slurpen en schakel ze uit.

Windows 10 - Enegieverbruik in Taakbeheer
Windows 10 – Enegieverbruik in Taakbeheer

3. Startmenu

Ook het startmenu heeft weer een upgrade gekregen. Deze keer wordt het gemakkelijker om toepassingen te starten (met opties) en te zien welke bestanden je laatst bewerkt hebt via deze toepassing.

Windows 10 - Vernieuwd Start-menu
Windows 10 – Vernieuwd Start-menu

4. Zoomoptie in kladblok

Het klad (of notepad) is sinds Windows 95 niet meer gewijzigd. In deze update zijn er 2 nieuwe functies bijgekomen. Met CTRL en + kan je de tekst vergrootten, met CTRL en – kan je de tekst weer verkleinen. Ben je één van de zeldzame gebruikers van Bing? Dan zal je blij zijn met de geïntegreerde zoekmogelijkheid in notepad. Niks wereldschokkends, maar de zoom-functie is wel handig.

5. Beter opslagbeheer

Het verschil tussen de opslag op je computer en in de cloud vervaagt nog verder, dankzij een verdere integratie van OneDrive in Windows. Hiervoor kan automatisch opslagcapaciteit op je computer worden vrijgemaakt als een bestand al beschikbaar is in de cloud. Windows kuist intelligent de bestanden op in functie van de ouderdom van een bestand en het gebruik. Automatisch worden ook tijdelijke bestanden, logfiles, oude virusdefinities en zo verder verwijderd.

6. Donker thema voor Windows verkenner

Een donker thema is rustiger voor de ogen. Vooral wie lang aan zijn scherm is gekluisterd heeft hier voordeel van. Een aantal onderdelen van Windows had al een donker thema gekregen en nu is ook de Windows Verkenner aan de beurt.

Om dit in te schakelen ga je naar Instellingen > Persoonlijke Instellingen > Kleuren. Kies daar voor Donker bij Standaard app-modus.

Windows 10 - donker thema in Windows Verkenner
Windows 10 – donker thema in Windows Verkenner

Steeds meer toepassingen komen met een donker thema.

7. Koppel je telefoon

Eén van de opvallendste, nieuwe functies is de app “Jouw telefoon” voor het beheren van je mobieltje. Hoewel de iPhone-versie momenteel beperkt is tot het doorsturen van webpagina’s van Edge op iPhone, kan je op Android al SMSsen versturen en foto’s van je telefoon bekijken.

De bedoeling is dat je in de (nabije) toekomst dezelfde functies op iPhone hebt. Bovendien merkt Microsoft aan een functie waarmee je het smartphone scherm kan bekijken op je computer.

Windows 10 - Jouw Telefoon-app
Windows 10 – Jouw Telefoon-app

Voor je upgrade

Ben je verlekkerd door de nieuwe functies? Voor je upgrade neem je best deze voorzorgen :

  • Wacht geduldig af tot de upgrade wordt aangeboden. De upgrade worden aangeboden op computers met configuratie waarvan Microsoft zeker is dat er zich geen problemen voordoen.
  • Neem een volledige back-up van je computer en zeker van je persoonlijke bestanden, zodat je nooit in de problemen komt.
  • Zorg voor minimaal 5 GB vrije schijfruimte op je computer
  • Verwijder vooraf beveiligingssoftware. Na de upgrade kan je deze opnieuw installeren.

Veel succes !

Bert

Video: Digitale marketing trends voor 2019

Vorig artikel

Microsoft kampioen in Software-as-a-Service

Volgend arikel

Je vindt dit vast ook leuk

Commentaren

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Nieuws