Inspiratie

Breng je klant in beeld met buyer persona’s

0
buyer persona's marketingstrategie

Marketingstrategieën met buyer persona’s leveren 124 procent meer leads op dan andere strategieën. Hoe komt dat?

Met een buyer persona krijg je een concreet beeld van de doelgroep die je wil bereiken. Je hebt met andere woorden een duidelijk plan van wie je kan benaderen met jouw product of dienst.

Daarnaast krijg je ook meer inzicht in wat jouw bedrijf te bieden heeft. Aan de hand van buyer persona’s kan je beslissen wat je wil uitstralen als organisatie, om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor de ideale kopers.

Wat zijn buyer persona’s?

Een buyer persona is een welomschreven profiel van de ideale klant. Volgens Hubspot houdt dat het volgende in:

“A buyer persona is a fictional representation of your ideal customer based on real data about customer demographics and online behavior, along with educated speculation about their personal histories, motivations, and concerns.”

Kortom, buyer persona’s zijn een fictieve voorstelling van jouw ideale koper, gebaseerd op echte demografische data (zoals woonplaats, leeftijd en geslacht) en gegevens over zijn/haar online gedrag.

Die data vul je aan met berekende inschattingen over de persoonlijke achtergrond van de fictieve klant, wat hen motiveert om klant te worden en wat hen tegenhoudt.

Meer lezen: Versterk de band met bestaande klanten dankzij deze 4 tips.

Wat is het nut van buyer persona’s?

Zoals we bovenaan al schreven, zorgen buyer persona’s voor veel meer rendement van je marketingstrategie. Maar een gedetailleerd profiel van je doelgroep hebben meerdere voordelen:

  • Buyer persona’s helpen je bij een persoonlijkere aanpak, omdat je klanten beter leert kennen. Je kan sneller en beter inspelen op hun behoeften, waardoor klanten zich direct meer verbonden voelen met jouw bedrijf.

  • Iedereen binnen je organisatie heeft hetzelfde doel voor ogen. Door een volledig profiel van de ideale klant op te stellen, gaat iedereen dezelfde taal spreken om de klant te helpen bij een aankoop.

  • Content, geschreven op maat van de klant, begint bij buyer persona’s. Als je de motivatie en drempels van ideale kopers kent, kan je content creëren die een antwoord biedt op de vragen die zij zich stellen.

Hoe stel je een buyer persona op?

Buyer persona’s zijn belangrijk voor je organisatie. Het is natuurlijk ook van belang om te weten hoe je die opstelt. Aan de hand van deze stappen ontwikkel je een uitgebreid klantprofiel.

1. Voer een grondig onderzoek uit van je huidige doelgroep. Daarbij vertrek je best vanuit (1) de gegevens van mensen die al klant zijn, (2) websitedata zoals demografische gegevens, instappagina’s en pagina’s met hoge conversie en (3) gegevens van webpagina’s van concurrenten die goed scoren.

2. Breng de pijnpunten van je klanten in kaart. Voor welke problemen zoeken zij een oplossing? Waarom vinden ze die oplossing niet? Social media zijn een handig hulpmiddeltje in deze stap. Schakel ze in om die vragen rechtstreeks aan je doelgroep te stellen en ga na wat er over jouw organisatie en concurrenten gezegd wordt op Facebook en co.

3. Spoor na welke de doelen en ambities van klanten zijn. Die maken duidelijk wat de emotionele beweegreden is van je doelgroep. Zodra je de motivatie van je klanten kent, kan je dat vertalen naar de centrale boodschap van je aankomende marketingcampagne.

4. Maak een overzicht van de voordelen van jouw merk, product of dienst. Je brengt best de pijnpunten, doelen en ambities van je klanten samen, om de voordelen van jouw organisatie daarop af te stemmen. Vergeet daarbij niet dat kenmerken en voordelen twee verschillende zaken zijn. Voordelen lossen een probleem op. Kenmerken geven dan weer aan wat je product precies doet.

5. Vertaal tot slot je onderzoek naar buyer persona’s. Dat doe je door de informatie uit bovenstaande stappen te bundelen en vervolgens onder te verdelen in specifieke karakters. Aan die karakters kan je een naam, functie en andere eigenschappen toekennen, om tot een buyer persona te komen. Het is belangrijk om te onthouden dat een buyer persona een beschrijving moet zijn van een echte persoon.

Google stopt ondersteuning van NoIndex in het robots.txt-bestand

Vorig artikel

Elke seconde telt: het belang van page speed voor SEO

Volgend arikel

Je vindt dit vast ook leuk

Commentaren

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Inspiratie