InspiratieTips

Goedlopende teksten schrijven: 5 tips

0
goedlopende teksten schrijven

Het belang van content staat buiten kijf. Maar je moet er wel voor zorgen dat lezers die content interessant vinden. Deze basic tips helpen je bij het schrijven van goedlopende teksten.

1. Schrijf een pakkende inleiding

Lezers willen direct weten of een tekst interessant is. Maak daarom meteen duidelijk waarover je artikel gaat in de inleiding.

Een pakkende inleiding kan verschillen per stukje content. Start je graag met een vraag? Doen! Pen je liever de kern van de zaak neer? Ook dat kan. De vorm van een inleiding verschilt van tekst tot tekst en van schrijfstijl tot schrijfstijl. Het belangrijkste: maak direct duidelijk wat je wil vertellen.

2. Schrijf consistente teksten

Consistentie in je tekst is belangrijk. Door consistent te schrijven, vinden mensen het gemakkelijker én aangenamer om je nieuwsbericht of blogpost te lezen. Houd rekening met de volgende drie punten.

De aanspreekvorm

U vindt het raar dat jij plots als u wordt aangesproken? Wij ook. Voortdurend wisselen van aanspreekvorm staat slordig en is verwarrend voor lezers. Welke van beide vormen je ook kiest, houd die de volledige tekst aan.

Waar ‘u’ formeel en afstandelijk is, geeft ‘je’ een toegankelijker gevoel. Die laatste aanspreekvorm sluit ook beter aan bij spreektaal.

De verteller

Ook wie het verhaal vertelt, moet duidelijk zijn. Een tekst kan door jou geschreven worden (ik-vorm), verschillende mensen of zelfs een volledig team (wij-vorm). Kies, net zoals bij de aanspreekvorm, voor één vertelvorm en houd die aan doorheen de tekst.

Heb je een tekst alleen geschreven? Dan kan het nog handig zijn om voor de wij-vorm te kiezen. Die zorgt in sommige gevallen voor meer overtuigingskracht.

De opbouw

Een tekst die consistent is opgebouwd leest vlotter en prettiger. Zet je een paragraaf in met een alinea over voordelen, gevolgd door eentje over nadelen? Of kies je voor een quote? Belangrijk is om paragrafen hetzelfde op te bouwen.

Lezers kunnen snel beslissen of ze een bepaalde paragraaf interessant vinden of verder scrollen in je tekst.

3. Schrap tekst die niet bijdraagt aan de kern

Zorg ervoor dat alle informatie in je tekst bijdraagt aan het doel van die tekst. Zo kunnen lezers je verhaal gemakkelijker volgen.

So the writer who breeds more words than he needs, is making a chore for the reader who reads

– Dr. Seuss

Natuurlijk is het verleidelijk om uit te weiden over aanverwante onderwerpen, extra tips te geven of je tekst te spekken met weetjes. Toch is het aangewezen om bij de kern van je tekst te blijven.

4. Houd rekening met je doelgroep

Houd niet alleen het doel, maar ook je doelgroep voor ogen. Mik je met je tekst op leken, dan is het nuttig om vaktermen uit te leggen. Schrijf je voor professionals? Dan kan je die toelichting achterwege laten.

Kortom: stem je tekst af op de doelgroep. Een marketeer weet heus wel wat een call to action is.

Lees ook: Schrijf teksten die converteren met de PAS-formule.

5. Vermijd overbodige woorden

Schrap woorden in je tekst die eigenlijk niet nodig zijn. Wanneer je een tekst teveel ‘opvult’, komt die eerder knullig dan knap over.

Krijg je de opdracht om een bepaald aantal woorden te halen, maar geraak je daar niet? Dan kunnen wat extra woorden geen kwaad. Maar vergeet niet dat ze eigenlijk geen meerwaarde bieden.

In een notendop

Een goede tekst gaat erom één duidelijke boodschap over te brengen aan je lezers. Die tekst stem je af op de verwachting en het niveau van je doelpubliek. Durf overbodige informatie schrappen om lezers niet weg te jagen of af te leiden en blijf steeds consistent in stijl en vorm.

7 nuttige tips om YouTube te gebruiken voor je marketing

Vorig artikel

YouTube test tool die automatisch advertenties inkort tot 6 seconden

Volgend arikel

Je vindt dit vast ook leuk

Commentaren

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Inspiratie